Tomtec Ultimate10 Tablet–Android 4.0 ICS

Zoals in de eerdere artikelen reeds voorgesteld, bij Bart Smit ligt een 10” Android tablet met capacitief scherm in de schappen voor de zachte prijs van 199 euro. Standaard draait deze tablet op Android 2.3, echter in verschillende chineze filmpjes is de tablet te zien met Android 4.0 ICS

Blijkbaar is er een update beschikbaar en inderdaad, in dit chinese artikel is te lezen hoe de tablet naar Android 4.0 ICS te upgraden is: http://www.enet.com.cn/article/2011/1216/A20111216948821.shtml

Aangezien niet iedereen de chineze taal machtig is, halen we eerst de boel door Google Translate: http://translate.google.nl/translate?sl=zh-CN&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.enet.com.cn%2Farticle%2F2011%2F1216%2FA20111216948821.shtml&act=url

Hieronder een klein uittreksel welke ik zelf gevolgd heb voor het upgraden van mijn Bart Smit Tomtec Ultimate10 Android tablet.

Sluit de tablet aan op een vaste voeding en verbind de tablet via USB met je PC.

1. . Uncompress the data packet (de RAR uitpakken)

De download(s) uit China (http://220.168.57.227:1949/cunchu/20111216K97android4.0tiyanban.rar)  zijn echt supertraag, gelukkig heeft een tweaker er een mirror van gemaakt: http://www.multiupload.com/FJFGRH9K3Z

2. Start de RKAndroidTool.exe
Deze vindt je in de package op het volgende pad:
\20111216K97android4.0tiyanban\NewpadK97_android 4.0_beta体验版\RKAndroid_v1.29

Als je deze error (Fail to open setting.ini file) krijgt, kan je proberen deze gewoon weg te klikken:

image

Lukt dat niet, copieer dan de mapjes RKAndroid_v1.29 en rockdev naar een wat korter pad zonder chinese karakters (ik heb C:\TABLET gebruikt):

image

Let op! In het mapje met de chinese naam (meestal 4 vierkantjes) zit ook nog een mapje, ROCKUSB. Deze heb je ook nodig.

Start het programma RKAndroid nogmaals (run as admin) en je hebt als het goed is geen error meer:

RKAndroid

Nog een tip.. Als je voor het starten eerst met een texteditor in de settings.ini kijkt, zie je daar een taalinstelling. Maak daar “English” van, start het programma nog ‘s en voila (dat ziet er beter uit, in het Engels Smile ):

RKAndroid in het Engels

3. Nu moeten we iets doen aan die “No Found RKAndroid rock usb” , dat geeft aan dat het device niet is gevonden. We moeten zorgen dat de tablet in een update modus gaat en dat Windows hierbij een driver kan vinden.

3a. Power off de tablet (Power knop lang indrukken, in het popup menu “Uitschakelen” kiezen)

3b. (Zorg ervoor dat de tablet nu aangesloten is aan de PC via je USB kabeltje) Zet de tablet weer aan, terwijl je de ESC knop ingedrukt houdt. Het scherm van de tablet gaat wel aan, maar blijft zwart. Ondertussen geeft je Windows een melding dat er een onbekend device is aangesloten op je USB poort.

3c. De driver die je voor dit onbekende apparaat nodig hebt staat, je raadt het al, in de map RockUSB. Je vindt drivers voor 2000, XP, Vista en Windows 7. Open device manager:

image

Rechterknop en installeer de devicedriver (Dat ga ik hier niet uitleggen, basic skills Winking smile ) uit de bovengenoemde map.

image

En als je succesvol bent, de beloning:

image

image

4. Nu gaan we echt updaten. Als je teruggaat naar RKAndroid (die je nog had draaien) , dan zie je dat de melding is veranderd (hij heeft de RockUSB gevonden):

image

Druk op de knop “EraseIDB” en er wordt iets geformateerd. Dit duurt ongeveer 10 secondes:

image

Druk vervolgens op “RUN” , dit start het echte flashen. En na ongeveer 3 a 4 minuutjes is hij klaar:

image

Ondertussen gaat je tablet zich zelf opnieuw opstarten (Vandaar dat RKAndroid weer klaagt over die Rock USB) en …. zou het dan echt zo zijn ??

image

Jazeker!! Je bent een van de eersten in Nederland met een Android 4.0 ICS tablet!!

Helaas.. alles in het Chinees, daar doen we nog even wat aan.

Als het goed is ben je in het home scherm (druk anders op de HOME button). Als je nu 1 scherm naar rechts swiped, zie je daar twee icons, waarvan er eentje is voor instellingen/settings.

Start deze op en je hebt de redelijk vertrouwde Android settings. Echter in het Chinees, dus op de gok:

Android 4.0 ICS

Druk op de A (linkermenu) en dan in het rechtermenu op de bovenste optie:

Android 4.0 ICS

En de rest kan je wel raden Smile

Android 4.0 ICS

 

Android 4.0 ICS

Veel Android 4.0 ICS speelplezier!

Een laatste woord van waarschuwing & disclaimer: Zoals altijd doe je alles geheel op eigen risico. Om deze te verkleinen, denk eraan om bij alle firmware achtige upgrades, backups te maken en te zorgen dat het te upgraden apparaat tijdens het updaten aan een vaste voeding ligt.

Veel succes en plezier!

Reacties

Andy zei…
Hoi Marcel,

Dank je wel voor het delen van alle informatie over de TomTec tablet. Ik heb hem zelf nu ook 2 dagen in bezit en ik moet zeggen hij doet het best behoorlijk voor dat geld. Ik heb de update nog niet gedaan naar ICS omdat Bart Smit zegt dat de officiële update in januari uitgebracht gaat worden door TomTec zelf. Dus ik zit nog te twijfelen van of wachten of al updaten, maar ik heb vernomen dat het zou gaan om een beta versie die men nu aan het installeren is.

Ik heb zelf nog de stock rom draaien maar ik merk dat veel apps zich afbreken waaronder de nieuwe market app, maar ook games als: Where's my water - free stoppen, ook apps als: de pers lopen vast. Hoe gaat dat bij jouw?

Kun jij trouwens nu met 4.0 Google body draaien?

Verder wil ik graag aan je vragen welke google apps er allemaal werken op ICS? is er een market app? Youtube, maps, enz. ik lees op tweakers dat veel onderdelen niet werken in ICS.
Arnold zei…
Dag Marcel,

Ik heb het bovenstaande met de Blokker Xiron 10" geprobeerd. De TomTec en de Xiron lijken hetzelfde te zijn.

Echter, met de Windows7 tool mislukt de erase IDB. Daarna doet het tablet het gelukkig nog. Echter,
ik kan dus geen ICS installeren.
Arnold zei…
Dag marcel,

Nog een reactie. Ik heb het ook op mijn oude laptop met windows XP geprobeerd.
En jawel! Nu werkt het wel.
Ik draai nu ook ICS. Werkt perfect op de Xiron 10"

Dank dank...
FvanSlooten zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
FvanSlooten zei…
Ook bij mij werk t prima. Dankjewel Marcel!

Heb alleen een probleempje: ik kan geen (externe) SD kaarten gebruiken.
Als ik er een SD kaartje in stop, ziet ie de SD kaart wel (bijv. bij Instellingen > Opslagruimte of met ES File Explorer). Maar ik kan er niets mee: zelfs een bestand of folder aanmaken met ES File Explorer lukt niet... Apps2SD zegt bijv. ook dat er geen SD kaart herkend is.

Ik vermoed dat dit een Android-4.0 probleem is... Zijn er mensen met de originele ROM van Xiron die wel externe SD kaartjes kunnen gebruiken?

En mocht iemand een oplossing weten dan hoor ik het graag!
Arnold zei…
Dag Marcel,

weet je ook hoe je het tablet kunt 'rooten' na deze upgrade?
Marcel XL zei…
@Andy - ICS nu twee weken draaien, en ben nog steeds tevreden! Zeer weinig vastlopers (maarja heb ik ook wel's op mijn telefoon). Heb niet het idee dat het nou echt een beta is (zeker niet als je die 4.0.1 rom gebruikt, dus niet de zip uit het chinese artikel).
De meeste apps draaien op 4.0, echter mis ik nog steeds de FaceBook app. Het wel/niet beschikbaar zijn voor ICS ligt aan de uitgever van de betreffende app.

Ps. Google Market etc. werkt in (deze) ICS allemaal precies zoals je gewend bent. Ik zal binnenkort ff een filmpje maken van de tablet in de praktijk.
Marcel XL zei…
@Arnold - Ik denk dan dat je bent vergeten om de update applicatie op Windows 7 als Administrator te draaien.
Marcel XL zei…
@vanslooten - Wat de originele Android versie betreft kan ik dat niet zeggen, maar onder ICS kan ik gewoon verschillende SD kaartjes gebruiken in mijn tablet (tot 16G getest)
Marcel XL zei…
@Arnold - De ROM is al geroot, dus daar hoef je wat dat betreft niets voor te doen.
Om te configuren welke apps wat mogen, kun je de app "superuser" installeren.
Marcel XL zei…
@Arnold - tip wat betreft het root gebeuren, ook even op androidsu.com kijken.
Cor zei…
Ik heb sinds kort een Xiron tablet bij Blokker gekocht. Ik vind het na mijn chinese Flytouch een grote verbetering.
Voordat ik er te vel aan ga sleutelen zou ik graag de orginele stock Rom op een SD kaartje plaatsen zodat ik altijd de originele versie weer kan installeren (ik neem aan dat dit net zoals bij de Flytouch kan door dit kaartje erin te stoppen en het systeem op te starten).
Weet iemand waar ik deze stock Rom kan vinden?
Groet Cor
Olakius zei…
Hey Marcel,
Ik draai op ICS 4.01 en volgens mij is dat de chinese versie ( heb hem er niet zelf opgezet, vandaar )
Ik kan wel bestanden verplaatsen naar mijn SD kaart, en ik explorer mijn SD kaart bekijken etc. Maar ik kan geen apps verplaatsen naar sd kaart en vanaf sd kaart laten werken. Dus bijv. app2sd werkt niet in ICS
Heb jij daar geen last van ?
Willem zei…
Hoi Marcel, ik ben erg onervaren met flashen maar met je handleiding kwam ik er prima uit. Mijn Xiron van de Blokker doet het prima met ICS. Ik had wel een ooo shit moment. Na het OK van het flashprogramma en de foutmeldingen van de driver trok ik de usb-kabel eruit. Toen verscheen op de tablet de pinguin van Linux. Het beest was niet weg te krijgen. Google bood geen oplossing. Ik heb de resetknop op de achterkant met een pinnetje uiteindelijk ingedrukt. De tablet startte op met ICS. Ik heb wat apps toegevoegd. Het werkt goed. Het lijkt alleen of mijn sdkaartje gehalveerd is. Daar moet ik nog even naar kijken. Heb jij bluetooth aan de gang?

Groet Willem
Willem zei…
Ok, inmiddels een paar weken verder. Bluetooth werkt prima. Wat andere zaken minder:
- guitartuner gstring deed het wel maar stond ineens een halve toon te laag
- Marktplaatsapp is er niet op de krijgen
- bijgeleverde browser crasht veel en is heel traag.
- Marcel stelt dat er rootacces zou moeten zijn, superuser doet het dus niet.

Wat goed gaat:
-Nieuwe update van youtube bracht veel verbetering, ook qua snelheid.
-Firefox werkt echt heel goed samen met ICS

Er is 1 ding waar ik niet uit kom. Als ik de tablet niet met het knopje in standby zet, maar hem er vanzelf in wil laten gaan, dan gaat wel het scherm uit met de rest blijft het kennelijk doen want de accu loop behoorlijk snel leeg. Heeft iemand hiervoor een oplossing?

Groet WIllem
ruigie zei…
goedemiddag ik heb mijn xiron atp7526 android 4.0 op gezet maar hij blijft op zijn opstart scherm staan hoe lang duurt dit
vrgr
rene
Ralph zei…
Hallo Marcel,
Vandaag een TomTec 10" gehaald bij BartSmit, dit is de 2012-versie. Deze heeft met de huidige versie van ICS een wifi-probleem (niet aan te zetten). Heb je enig idee of en zoja wanneer hier een goed ICS voor komt ?

Groeten,
Ralph
Cobus zei…
Helemaal top,
Flashen wa zo gebeurd, alleen helaas doet de Wifi het niet.
Wat is er fout gegaan.
Heb hem nu reeds twee maal geflashed, maar nog steeds geen Wifi.
Wie weet raad
Bart VG zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Bart VG zei…
Ik heb de update uitgevoerd voorzien door TomTec. Ik heb hetzelfde probleem: geen wi-fi meer sinds de update... Wi-Fi staat op UIT. Als je vervolgens de slider op AAN zet, krijg je eerst de melding "Wi-Fi inschakelen" en daarna "Schakel Wi-Fi in om beschikbare netwerken te bekijken". De slider staat ook terug op UIT. Heeft iemand een voorstel voor een fix?
Modelnummer: Ultimate10-Android4.0
Android-versie: 4.0.3
Kernel-versie: 3.0.8+ yyz@fae#37
Build-nummer: RK2918_ANDROID4.0.3-SDK_V2.11_20120306 rk29sdk-eng 4.0.3 IML74K eng.yyz.20120330.221912 test-keys

Bij de helpdesk zeiden ze dat de materie te ingewikkeld was om te helpen en verwezen ze naar de handleiding voor het updaten: https://helpdesk.tom-tec.eu/KB/a202/android-40-update-voor-de-tom-tec-excellent-8-android.aspx

Volgend citaat: "Is de upgrade niet gelukt en u wilt uw tablet daarna alsnog laten upgraden naar Android 4.0 dan verwijzen wij u naar onze Upgrade Service. Tegen betaling zullen wij uw tablet upgraden. Onze telefonische helpdesk kan u, vanwege de complexiteit van dit proces, helaas niet van dienst zijn. Het heeft derhalve geen zin om te bellen met vragen over het upgraden."
Ben zei…
Ook ik heb de WiFi problemen ondervonden van de officiele update via de Tom-Tec site.
WiFi op geen enkele manier aan de praat te krijgen!
De update was na een dag al van de site!!
Er is nu echter een nieuwe update uitgebracht, die na wat wijzigingen wel werkt.
Ondanks dat er op de site aangegeven wordt dat de update alleen geschikt is voor tablets met voorgeinstalleerde Android 3.2 is het mij wel gelukt.
Afgezien hiervan vind ik wel dat Tom-Tec de mensen met een mislukte update behoorlijk in de kou laat staan.
Ik heb gewoon de handleiding van Tom-Tec gevolgd tot het aansluiten van de tablet.
Dan komt het verschil: Doe de mini usb aansluiting in de tablet, houdt daarna de esc toets ingedrukt en sluit de usb kabel aan op de PC.
De tablet gaat nu in de update modus.
Ga dan weer verder volgens de handleiding.
Ik heb nu weer een perfect werkende tablet, inclusief WiFi!!!
daisy zei…
Hallo,

ik wil er graag een kopen maar nu is mijn vraag kan ik er ook makkelijk boeken zetten/ oplezen?
Wilden eigenlijk een e-reader kopen maar heb toch liever een tablet zodat ik ook op internet kan.
Heeft iemand dat al geprobeerd?
Rob zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Rob zei…
Hoi Marcel,

Ik heb de Tomtec Ultimate 10 en geupdate naar 4.0.
Draait super alleen het geluid kraakt bij Muziek of Video's! Is hier een oplossing voor?

Hoor het graag!

Groet,

Rob
Anoniem zei…
Hoi Marcel

Heb zelf een tomtec excellent 8 tablet voor deze is ook de 4.0 update maar hij herkent de usb driver niet (automatisch) enig idee hoe dit kan
rock chip 2918 of zoiets dus hij ziet mijn tablet niet grrrrrr
suggesties zeer welkom :-)

thx
Hans
Unknown zei…
Hello Marcel, so I bought this tablet from Holland Tomtec Ultimate 10 and i can't manage to root it or to translate the duch language, could you please help me whit the drivers and soft's? Or anybody could please translate me the most important steps?
Thank you Guys ! :)
Unknown zei…
Hello Marcel, so I bought this tablet from Holland Tomtec Ultimate 10 and i can't manage to root it or to translate the duch language, could you please help me whit the drivers and soft's? Or anybody could please translate me the most important steps?
Thank you Guys ! :)
Unknown zei…
Scherm blijft zwart heb info run ok op RKAndroidtool staan en nu

Populaire posts van deze blog

Google Search Globe en WebGL

familie Braakman punt nl

WIMP installatie op Windows Server 2012 (tutorial)