Download Day 2008 - Connection Interrupted


Meer dan tien jaar geleden gaf Netscape de Netscape Communicator 5.0 broncode vrij. Ik herinner met het nog als de dag van gisteren. Het fenomeen open-source was destijds nog vrijwel onbekend, anders dan de 0.9 versies van de Linux kernel. Daarom dachten we vooral in het begin nog dat het om een 1 april grap zou gaan, maar niets bleek minder waar. Op 1 april 1998 konden we allemaal zelf de broncode downloaden, compileren en inzien!

De aanvankelijke feestvreugde sloeg al snel om in teleurstelling toen bleek hoe een grote hoop 'bloated' ellende deze broncode bleek te zijn. Dit kwam vooral omdat Netscape wanhopig een complete suite aan software in 1 enkel project had proberen te stoppen.

De werkgroep Mozilla.org en later de stichting Mozilla Foundation ging met deze broncode aan de slag wat na een paar jaar (!) resulteerde in de eerste versies van een browser die later Firefox zou worden.

Jaren en vele versies later, na een drietal release kandidaten (RC's) welke ik allemaal naar volle tevredenheid heb getest, ziet vandaag de final versie 3.0, het levenslicht.

De Mozilla Foundation vond het een leuk idee om dit feit te vieren met een poging naar het wereldrecord downloaden. Helaas lijkt deze poging niet echt te lukken, de downloadservers geven op dit moment alleen maar "Connection Interrupted" meldingen. Jammer en had mijns inziens verwacht en voorkomen kunnen worden.

Ik blijf nog wel even surfen met RC3 en probeer het downloaden morgen nog maar eens. Natuurlijk kan ik de final ook wel via een andere bron (bv. een mirror of bittorrent) binnenhalen, maar dat telt natuurlijk niet mee voor het wereldrecord!

Reacties

Populaire posts van deze blog

familie Braakman punt nl

Google Search Globe en WebGL

WIMP installatie op Windows Server 2012 (tutorial)