Windows Live Writer 2011–Nederlandse spellingchecker zelf installeren

Om blog-posts te schrijven ben ik zeer tevreden met Windows Live Writer 2011. Dit is een gratis stuk software van Microsoft wat hoort bij de Windows Live Essentials 2011.

Wat echter een minpuntje is, de spellingscontrole van Windows Live Writer 2011 is er blijkbaar alleen voor het Engels. Ik zou de spellingchecker graag ook (naar keuze) voor het Nederlands willen gebruiken.

Dat is me gelukt en de oplossing zal ik hieronder beschrijven.

Je ziet het probleem in onderstaande screenshot:

Windows Live Writer kent geen Nederlands

De Engelse tekst wordt herkend, de Nederlandse niet (rode krulletjes). In de opties vinden we diverse taalinstellingen , maar alleen voor het Engels (English), het Nederlands (Dutch) staat er (nog) niet tussen:

Dictionary Language in Windows Live Writer 2011

Na wat zoeken op internet blijkt dat Microsoft vindt dat wanneer je de Nederlandse spellingschecker wilt gebruiken, je de Nederlandse versie van Windows Live Writer 2011 moet installeren. Ikzelf houdt echter niet zo van Nederlandstalige menu’s en een ander nadeel is dat je dan volgens hetgeen ik gelezen heb niet terug kan naar de Engelse spellingschecker. (Mocht ik ooit een Engels stukje willen schrijven/spellchecken).

Ik heb een betere oplossing. De door Windows Live Writer 2011 gebruikte taalbestanden vind je in de map

C:\Program Files (x86)\Windows Live\Writer\Dictionaries

C:\Program Files (x86)\Windows Live\Writer\Dictionaries

Hierin staan de bestanden voor de Engelse taal. Het lijkt erop dat deze taalbestanden hetzelfde zijn als die door Microsoft Office gebruikt worden. Ze zijn dus hopelijk uitwisselbaar!

Microsoft Office 2010 gebruikers hebben dus geluk, die kunnen een een op een copy maken, de bestanden heten hetzelfde. Ik heb echter Microsoft Office 2007 en dan is er nog een extra stapje nodig. Ik heb een Engelse Microsoft Office 2007, maar met de language pack, zodat ik in Office wel een Nederlandse spellingschecker heb. Deze willen we ook voor Windows Live Writer 2011 beschikbaar maken. Je ziet de taalbestanden van mijn Office versie hieronder.

C:\Program Files (x86)\Common Files\microsoft shared\PROOF

MSSP3NL.DLL MSSP3NL.LEX

De benodigde bestanden zijn MSSP3NL.DLL en MSSP3NL.LEX , deze kopieer je naar C:\Program Files (x86)\Windows Live\Writer\Dictionaries :Windows Live\Writer\Dictionaries

En om ze door Windows Live Writer 2011 te laten laden, rename je deze bestanden naar MSSP7NL.DLL en MSSP7NL.LEX :

MSSP7NL.DLL MSSP7NL.LEX

Na deze truuk starten we Windows Live Writer 2011 opnieuw et voila, in het optie menu kunnen we nu ook kiezen voor de Nederlandse spellingchecker (Dutch), zonder dat de optie voor Engels (English) verloren is gegaan:

Dutch Dictionary Language

Conclusie, met Windows Live Writer 2011 is het mogelijk de taalbestanden van Microsoft Office 2007 te gebruiken. Hier is echter wel het maken van een copy van deze bestanden voor nodig.

Reacties

Precies wat ik zocht. Heel erg bedankt.
Marcel81 zei…
Een officiele manier is dit: http://livewriterblog.wordpress.com/2010/11/16/adding-additional-dictionaries-to-live-writer/ (in Windows Configuratiescherm zit een optie om de taal in te stellen van Windows Live. Daarna kun je terugswitchen naar Engels maar de Nederlandse dictionary blijft behouden.)
Anoniem zei…
If you have any issue that is related to the router so you can contact me. Cisco Customer Service

Populaire posts van deze blog

familie Braakman punt nl

Google Search Globe en WebGL

WIMP installatie op Windows Server 2012 (tutorial)