Windows 8 CP op VMWare

Vorige week woensdag is door Microsoft van Windows 8 de Consumer Preview gepresenteerd.  Vandaag gaan we deze preview van Microsoft Windows 8 bekijken. Omdat het hier om een soort van beta gaat en om ons huidige systeem niet te verstoren, doen we dit met behulp van VMWare in een afgeschermde omgeving. In dit artikel vindt je een stappenplan en tips om Windows 8 op VMWare aan de praat te krijgen.

Allereerst downloaden we de ISO met daarop de Windows 8 CP setup. Deze is te vinden op: http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/iso 

Download Windows 8 ISO

Ik heb voor deze test gekozen voor de 32 bit variant in het Engels. De 32 bit download is kleiner en het is mijn ervaring dat een 32 bit versie vaak wat makkelijker (met minder problemen) in VMWare aan de praat te krijgen is en daar gaat het mij om in deze preview.

VMWare Player is gratis te downloaden op http://downloads.vmware.com/d/info/desktop_end_user_computing/vmware_player/4_0

Ik gebruik de op dit moment meest recente versie 4.0.2.

Start VMWare player en kies ervoor om een nieuwe machine aan te maken:

VMWare Player

Voordat we een machine aan kunnen maken, moeten we ons verdiepen in de System Requirements. Microsoft geeft voor Windows 8 CP de volgende requirements:

System Requirements

Windows 8 Consumer Preview works great on the same hardware that powers Windows 7:

 • Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster

 • RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) or 2 GB (64-bit)

 • Hard disk space: 16 GB (32-bit) or 20 GB (64-bit)

 • Graphics card: Microsoft DirectX 9 graphics device or higher

 • To use touch, you need a tablet or monitor that supports multitouch

 • To access Windows Store and to download and run apps, you need an active Internet connection and a screen resolution of at least 1024 x 768

 • To snap apps, you need a screen resolution of at least 1366 x 768

In de “New Virtual Machine Wizard” geven we als “Installer disc image” de naam en locatie van onze zojuist bij Microsoft gedownloade ISO op. Waarna we er vriendelijk op geattendeerd worden dat er geen besturingsysteem herkend wordt.

image

In de volgende stap geven we in dat het hier om een “Windows 7” besturingssysteem gaat. Let op, besluit je om de 64 bits preview te proberen, dan moet je hier kiezen voor “Windows 7 64 bits”.

image

image

Qua harddisk ruimte is de voorgestelde 60 GB misschien een beetje teveel, immers we willen alleen wat met Windows 8 spelen. Daarom heb ik het teruggeschroefd naar 20GB.

image

image

Kies een leuke naam en locatie voor je machine.

image

En na de Finish, start je machine op en wordt het Windows 8 installatie proces in werking gezet.

Windows 8 Setup

Foutmelding omdat het natuurlijk geen Windows 7 is en de Windows 7 unattend answer setup file dus niet werkt. (“Windows cannot read the <ProductKey> setting from the unattend answer file”)

Windows cannot read the <ProductKey> setting from the unattend answer file

Dit verbeteren we door de machine te power downen en vervolgens in de settings (bij floppy) deze unattended setup file weg te halen en daarna de machine weer op te starten. Dan kunnen we met de hand e.e.a. invullen.

Virtual Machine Setting voor Windows 8 CP

Let op, de Product Key kan je vinden op de download pagina (http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/iso) en heb je nodig in dit scherm:

Windows 8 CP Product key

Microsoft wil dat je een Microsoft account gebruikt om op je nieuwe machine in te loggen. Echter het kan ook nog steeds met een lokale account.

image

image

En voila! We kunnen de Windows 8 Consumer Preview gaan proberen!

Windows 8 Metro

Om alle opties goed te kunnen gebruiken, is het aan te raden deze versie van Windows eerst te activeren. Dit merk je als je bijvoorbeeld op je Account klikt om je Picture aan te passen.

We zijn natuurlijk direct geinteresseerd in de performance en het resource gebruik. Ga naar de desktop (WIN + D) , start de taskmanager (tip: right click op de taskbar) of “send CTRL ALT DEL”

image

image

Verder.. Als we onder PC settings (Win + I) naar Windows Update gaan, vinden we alweer 5 updates voor Windows 8 CP.

image

Als laatste tip volgen hier nog wat handige Windows 8 shortcut keys:

 • Windows key = Metro start screen
 • Win + D = (de vertrouwde) desktop
 • Win + C = Charms menu
 • Win + I = Settings
 • Win + Z = App bar voor huidige (Metro) application
 • Win + H = Metro share panel
 • Win + Q = App search panel

En ohja als je in het Metro start screen bent, kan je gewoon beginnen met het typen van de naam van een app die je nodig hebt/zoekt.

Veel Windows 8 ontdek plezier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

familie Braakman punt nl

Google Search Globe en WebGL

WIMP installatie op Windows Server 2012 (tutorial)